PUTOVANJA

JEZERA

CRNOGORSKA JEZERA

Najveće jezero Crne Gore je Skadarsko jezero, koje je najveće jezero na Balkanskom poluostrvu. Skadarsko jezero je kriptodepresija. Jezera u planinskom dijelu Crne Gore su ledničkog porijekla. Najveća i najpoznatija od njih su Plavsko, Biogradsko, Šasko i Crno jezero.

SKADARSKO JEZERO

Skadarsko jezero je najveće jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom poluostrvu, površine 369,7 km². Dužina mu je od Vranjine do Skadra 40 kilometara, a širina na nekim mjestima 14 kilometara. Dubina od 4 do 6 metara, a sve dalje što se ide ka zapadnome brijegu još je veća. Prema godišnjim dobima mijenja veličinu, a vode prima iz mnogo rijeka. Otiče rijekom Bojanom u Jadransko more.

Na obali jezera nalazi se mali gradić - Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. godine štampan Oktoih - prva knjiga u ovom dijelu Evrope.

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije i vrijedna kulturna baština: Žabljak Crnojevića - prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro - tvrđava na stijeni usred jezera, tvrđava Grmožur.

Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

BIOGRADSKO JEZERO

Biogradsko jezero je najveće planinsko jezero u Crnoj Gori. Nalazi se na planini Bjelasici, 16 km sjeveroistočno od Kolašina. Udaljeno je 4 km od magistralnog puta Kolašin—Mojkovac. Sa šumovitom okolinom čini najlepši deo nacionalnog parka Biogradska Gora.

U vreme najvećeg vodostaja dugo je 875 m, široko 410 m, duboko 12 m, a površina mu je 270.000 m². U doba suše nivo se spušta i do 6 m.

Biogradsko jezero je ledničkog porekla i pripada grupi akumulacionih jezera. Iz cirkova sa najviših delova Bjelasice spuštao se lednik kroz dolinu Biogradske reke, a morenski materijal je nošen do 1.000 metara nadmorske visine. Ovim materijalom je pregrađen valov, te je nastalo jezero. Jerezo puni vodom Bilogorska reka (duga 8 km) i potok Bendovac, a otoka jezera je Jezerštica, desna pritoka Tare. Usecanje otoke i pojava ponora na dnu jezera ugrožavaju njegov opstanak. Za vreme hladnih zima voda se ledi (30—60 dana).

CRNO JEZERO

Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Veličanstvenosti pejzaža doprinose, pored lepote jezerskog basena i blistave vodene površine, prostrani šumski predeo koji ga okružuje i vrh Međeda, gorostasno uzdignut nad njim. Udaljeno je 2 km od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore.

Crno jezero leži u podnožju vrha Međed i ima površinu od 0.515 km2. Jezero se sastoji od dva manja jezera, povezanih uskim tokom i tako čine dvije zasebne vodene celine:
- Veliko jezero ima površinu od 0,338 km2, najveću dubinu od 24,5 m, maksimalnu dužinu od 855 m i maksimalnu širinu od 615 m.
- Malo jezero ima površinu od 0,177 km2, najveću dubinu od 49,1 m, maksimalnu dužinu od 605 m i maksimalnu širinu od oko 400 m.

PIVSKO JEZERO

Piva izvira iz vrela Sinjac na planini Goliji, blizu manastira Pive. Pre nego što je formirano veštačko Pivsko jezero, Sinjac je tekao ka reci Komarnici i sa njom u dužini od 34 kilometara činio Pivu. Međutim, Komarnica je deo rečnog sistema dugačkog 86 km (Tušina-Bukovica-Bijela-Komarnica), tako da, mereći od izvora reke Tušine, Piva je dugačka 120 km.

Kanjon je prosečan kroz planine Bioč, Volujak, Maglić i Pivsku planinu, dugačak je 33 km, dubok do 1200 m i tu reka stvara izuzetnu snagu koja se koristi za hidroelektranu Mratinje koja je pregradila kanjon 1975. Brana je visoka 220 m i jedna je od najvećih u Evropi. Brana stvara Pivsko jezero (površine 12,5 km² na visini od 675 m i duboko 188 m), koje je poplavilo stari položaj manastira Pive iz 16. veka, pa je manastir preseljen na novo mesto.